Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

ΤΩΡΑ... ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΩΡΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ... ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ Λ-SAT...!!! ΑΠΟ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ "ΕΛΛΑΣ - ΗΛΙΟΣ - ΛΙΘΟΣ" ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ...!!Σήμερα Κυριακή, στις 12:52 το μεσημέρι ώρα Ελλάδος, έχει προγραμματιστεί να γίνει η εκτόξευση του πρώτου ελληνικού δορυφόρου, του Λ-sat, στο διάστημα. Η εκτόξευση θα γίνει από το Wallops Flight Facility της NASA, με πύραυλο Antares της Orbital Sciences.

«Είναι μια επίδειξη του παγκοσμίως διαπρέποντος επιστημονικού ελληνικού μυαλού», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Lamda Team.


Όπως αναφέρει το theTOC.gr, η Lamda Team χρησιμοποιεί ως μότο της τη φράση «Greek minds at work» και αποτελείται από Ελληνες επιστήμονες και φοιτητές. Η ομάδα των Ελλήνων επιστημόνων εδρεύει στη Σίλικον Βάλεϊ και έχει επικεφαλής ερευνητή τον Περικλή Παπαδόπουλο, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια.

Δέκα Eλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων

Με δεδομένο ότι το κόστος για να βγει ένας δορυφόρος στο διάστημα κυμαίνεται στα 300 με 400 εκατομμύρια δολάρια, ο Ελληνας καθηγητής πρότεινε την κατασκευή ενός μικροδορυφόρου που κοστίζει 100.000 δολάρια, με την προϋπόθεση αυτός να αποτελέσει το πρώτο ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα.


Η NASA συναίνεσε και η χρηματοδότηση προήλθε από ομογενείς. Δέκα Eλληνες επιστήμονες έως 25 χρόνων, με εξειδίκευση σε ρομποτική, ηλεκτρονικά, software και επικοινωνία, συνέστησαν τη διεπιστημονική ομάδα, ενώ συνεργάστηκαν άτομα από το Σαν Χοσέ, τη Ν. Υόρκη, την Αθήνα, το Λονδίνο, το Παρίσι και άλλα μέρη του κόσμου. Οι νεαροί Ελληνες μετακόμισαν στις ΗΠΑ ενώ στην ομάδα υπάρχουν και δύο κοπέλες.

Η εκτόξευση θα μεταδοθεί ζωντανά από τη ΝΑΣΑ

Ο Λ-sat είναι ένας μικρού μεγέθους δορυφόρος ο οποίος διαθέτει τεχνολογία αμφίδρομης επικοινωνίας με συστήματα εδάφους για επιχειρησιακούς σκοπούς και «βαφτίστηκε» με τον ελληνικό γράμμα «Λ» από τις λέξεις: Ελλάς – Ηλιος - Λίθος (δηλαδή «Γη του φωτός»). Εχει προγραμματιστεί να παραμείνει στο διάστημα για περίπου 300 μέρες.

Θα εντοπίζει σε πραγματικό χρόνο τις γεωγραφικές συντεταγμένες των ελληνικών εμπορικών πλοίων και θα προσφέρει τη δυνάτοτητα άμεσης επικοινωνίας με τον καπετάνιο. Τα ηλεκτρονικά συστήματα είναι ενοποιημένα και λειτουργούν χάρη σε ένα σύστημα παροχής ενέργειας και έναν κύριο υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για τον Λ-sat.


Ως προς το ερευνητικό σκέλος μεταφέρει ένα νέο επιστημονικό πείραμα, με σκοπό τη μέτρηση της επίδρασης της ακτινοβολίας στο γραφένιο υπό κανονικές συνθήκες σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η εκτόξευσή του, είχε αρχικά προγραμματιστεί για σήμερα, Σάββατο, αλλά μετατέθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Θα μεταδοθεί ζωντανά από τη NASA!


«Θέλω να δώσω κίνητρο στα νέα παιδιά στην Ελλάδα να συνεχίσουν να ονειρεύονται», είχε δηλώσει ο καθηγητής Περικλής Παπαδόπουλος, που μετά την εκτόξευση του Λ-sat, σχεδιάζει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα συνδέει «μέντορες», μεσήλικες επαγγελματίες ελληνικής καταγωγής με νέους στην Ελλάδα που αναζητούν κατευθύνσεις και πληροφορίες για τη χάραξη της επαγγελματικής τους πορείας, εντός ή εκτός συνόρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου