Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

9 Δεκεμβρίου 1961: "παρουσιάζεται το πρώτο ""ποντίκι"" για ηλεκτρονικό υπολογιστή στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ."

Η ιστορία του mouse

Θέλετε να μάθετε πως το mouse έφτασε στη σημερινή του μορφή; Διαβάστε τις πιο σημαντικές στιγμές στην μέχρι τώρα ζωή του αγαπημένου μας ποντικιού.

Η ιστορία των θρυλικών «ποντικιών» στους υπολογιστές ξεκίνησε το 1960 όταν ο Δρ. Douglas C. Engelbart και η ομάδα του στο Stanford Research Institute (SRI) δημιούργησαν την αυθεντική και πρωτοποριακή συσκευή η οποία τότε θεωρήθηκε σαν το πρώτο mouse.

Εκείνο το ποντίκι, και το όραμα του Engelbart για πραγματική διαδραστικότητα μεταξύ του χρήστη και του υπολογιστή, ξεκίνησαν την βιομηχανία που πρόσφερε στους χρήστες μία από τις πιο αναντικατάστατες συσκευές στην ιστορία των υπολογιστών.

1961 – Σε ένα συνέδριο, ο Dr. Douglas C. Engelbart, του Stanford Research Institute, βγάζει ένα
σημειωματάριο από την μπροστινή του τσέπη και κάνει ένα σκίτσο μιας συσκευής που θα επέτρεπε την φυσική αλληλεπίδραση των χρηστών με μία οθόνη CRT. Αργότερα θα το ονόμαζε «pointer» στην εργασία που έκανε το 1962 με τίτλο « the Human Intellect: A conceptual framework».

1964 – Ο Bill English, chief engineer στο Engelbart’s Augmentation Research Center (ARC), κατασκευάζει το πρωτότυπο mouse για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Κατασκευασμένο από ξύλο, το αρχικό αυτό ποντίκι διέθετε μια ρόδα που μετάφερε την κίνηση του χεριού σε κίνηση ενός pointer στην οθόνη. Με ένα μεγάλο κόκκινο κουμπί στην ράχη του, και με το καλώδιο να εξέχει από την πίσω μεριά, κάποιος από το εργαστήριο του Engelbart είπε πως έμοιαζε με ποντίκι. Το όνομα του «κόλλησε». Μέχρι σήμερα, κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν αυτός που έκανε αυτή την πρώτη παρατήρηση.

1974 – Το σύγχρονο mouse με τα δύο κουμπιά και την μπίλια δημιουργήθηκε από τον Jean- Daniel Nicoud στο Ecole Polytechnique Federale της Ελβετίας. Αφού ο Engelbart έστειλε στον Nicoud σχέδια της πρώτης ιδέας του, ο τελευταίος αντικατέστησε τα ποντεσιόμετρα με οπτικούς αποκωδικοποιητές

1981 – Οι Dick Lyon και Steve Kirsch δημιουργούν δυο νέου τύπου ποντίκια (τα λεγόμενα και optical), τα οποία λειτουργούσαν πάνω σε ειδικό pad που είχε τελείες ή γραμμές.

1983 – Τον Ιανουάριο η Apple λανσάρει τον Apple Lisa computer με το πρώτο interface που χρησιμοποιεί γραφικά για χρήση με mouse. Τον Μάιο του ίδιου χρόνου, η Microsoft βγάζει το πρώτο ποντίκι με το όνομα «green-eyed mouse» γιατί είχε δύο πράσινα κουμπιά.

1987 – Η IBM λανσάρει τον IBM PS/2 PC με ενσωματωμένη υποδοχή για πληκτρολόγιο και mouse. Ταυτόχρονα κυκλοφορεί ένα νέο λειτουργικό σύστημα που για πρώτη φορά επιτρέπει τη χρήση mouse με έναν IBM.

1990 – Κυκλοφορούν τα Windows 3.0 τα οποία απαιτούν mouse για να λειτουργούν ομαλά. Γρήγορα το mouse γίνεται «must» για να μπορεί κάποιος να χρησιμοποιεί το καινούργιο πρόγραμμα της Microsoft.

2000 – Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Bill Clinton βραβεύει τον Doug Engelbart με το National Medal of Technology, το μεγαλύτερο βραβείο τεχνολογίας στην Αμερική για την προσφορά του.

2008 – Ο κόσμος των προσωπικών υπολογιστών γιορτάζει την 40η επέτειο, από την πρώτη δημόσια επίδειξη μιας συσκευής ψηφιακής κατάδειξης που έμεινε στην ιστορία ως «ποντίκι».

Η εξέλιξη του mouse ασφαλώς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Από την απλή συσκευή με την μπίλια περάσαμε σε υλοιποιήσεις με laser ή ακόμα και με accelerometers που καταλαβαίνουν την κίνηση στον χώρο χωρίς καν να χρειάζεται κάποιος να έχει το mouse σε μία επιφάνεια. Τα ποντίκια έχουν γίνει εργονομικά, ασύρματα και έχουν αλλάξει εμφάνιση όμως το γεγονός είναι ένα: Μετά από 40 χρόνια, και παρά τις όποιες προσπάθειες για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής συσκευής, η βασική ιδέα του mouse παραμένει κάνοντας το μικρό «τρωκτικό» βασικό και αναντικατάστατο στοιχείο του υπολογιστή.


Γράφει ο Γιάννης Μαργέτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου